Maarschalkerweerd 1852
VASTE BURCHT GKVGOUDA


Maarschalkerweerd orgel 1852

In 1973 is voor de toen nieuwe Gereformeerde kerk in Gouda een orgel aangekocht van de Martinuskerk in Utrecht. Het in 1852 gebouwde orgel had geen functie meer omdat de kerk aan de ere dienst ontrokken was. De Firma Slooff uit Oudekerk aan de IJssel heeft de opdracht gekregen om onder leiding van Jan Zwart als adviseur het orgel te restaureren en te plaatsen in de kerk in Gouda. Er worden een aantal aanpassing in de dispositie aangebracht. Veel van het pijpwerk en mechaniek is nog uit 1852. In de huidige situatie zijn de pneumatische laden uit 1924 verwijderd en staat al het pijpwerk op mechanische laden in het orgel. De orgelkas is nieuw gemaakt. Het orgel staat nu op de grond en de speeltafel midden voor.

De koppel van pedaal naar bovenwerk is een aantal jaren later toegevoegd.
Op 19 januari 2009 is gestart met het groot onderhoud door de firma Slooff uit Lekkerkerk. Tijdens dit onderhoud is het hoofdwerk van het orgel uitgebreid met een originele Maarschalkerweerd Cornet 4 st.

Omdat de Cornet vanwege zijn harde schelle geluid niet helemaal paste in het beeld van de andere stemmen is in jullie 2016 besloten om de Cornet uit te breiden naar 5 sterk. De Cornet bleek van oorsprong ook een 5 sterk te zijn en de 8 voet pijpen lagen nog bij Slooff in het magazijn. Omdat de lucht nu verdeeld moet worden over 5 pijpen per toon zal de Cornet voller een zachter klinken.

Kijk in het foto album voor een uitgebreid foto verslag. Vrijdag 19 juni 2009 is het orgel met een concert van Bert Kruis weer in gebruik genomen. Na de pauze hebben de eigen organisten diverse stukken laten horen. Ook hiervan zijn foto's te vinden in het foto album.

De dispositie ziet er nu als volgt uit:
Hoofdwerk Bovenwerk Pedaal
Bourdon
Prestant
Roerfluit
Octaaf
Fluit
Quint
Octaaf
Mixtuur
Cornet (2009)
Trompet (B/D)
16 vt
8 vt
8 vt
4 vt
4 vt
3 vt
2 vt
3-4 st
5 st
8 vt
Holpijp
Viola
Prestant
Fluit
Nasard (1976)
Woudfluit
Hobo
8 vt
8 vt
4 vt
4 vt
3 vt
2 vt
8 vt
Subbas
Octaaf
Gedekt
Octaaf
Basson
16 vt
8 vt
8 vt
4 vt
16 vt

Tremulant op het bovenwerk. Koppels BW/HW PD/HW PD/BW

Op zondag wordt het orgel bespeeld tijdens de kerkdiensten.
De organisten zijn:
Carola Dreschler
Ruud Waagmeester
Martin ruiter
Gerda Ruiter
Gerrit Immerzeel

Voor het samenstellen van deze site is onder andere gebruik gemaakt van een rapport, opgesteld door Jos Laus
Naart website van de kerk GKV Gouda